3/2/15

Entrevista a Juanjo Fuster, instagramer

Aquí us deixo l'entrevista a l'instagramer Juanjo Fuster que us comentava fa quinze dies amb algunes de les fotos del seu perfil a Instagram. El Juanjo explica algunes de les experiències viscudes gràcies a la seva presència en aquesta xarxa social i com ho fa ell per treure-li el màxim rendiment.
Si voleu conèixer com funciona aquesta xarxa, val la pena que ho feu de la mà d'un dels millor instagramers de Catalunya... Espero que us agradi!

Instagram, la xarxa social per a compartir imatges i tractar-les amb diferents filtres i marcs, s’ha convertit en una eina de promoció molt útil per a empreses i institucions turístiques. Amb més de 300 milions d’usuaris a tot el món, els instagramers més reconeguts arriben a milers de seguidors els quals, a través de les seves imatges, coneixen nous productes o espais. El Juanjo Fuster sap molt bé com funciona aquesta xarxa social. Nascut a Flix, viu a Tarragona i treballa a Reus. En només 3 anys ha captat més de 26.000 seguidors i les seves fotos tenen un promig de 2.000 “M’agrada” al dia...
...això, que comporta? És tota una experiència. Porto un any de somni que no m’hagués imaginat mai. Però també hi ha molta feina darrera.
Les fotos amb càmara o amb telèfon?
Pràcticament totes són amb el mòbil, un iPhone 5. Excepte en casos puntuals com per exemple fotos nocturnes, però igual és una de cada 300 o 400.
És aquesta la gràcia de l’Instagram, que siguin fetes amb el telèfon?
Hi ha gent que si no és amb la càmara no ho sap fer fotos però per mi, el mòbil té la gràcia és la instantaneitat. Des de que els mòbils estan tan evolucionats, la càmara ja casi ni la toco. Jo amb els colors que treu el telèfon estic molt content i en general no utilitzo filtres... com a molt retocar la llum.
Amb programes a banda de l’Instagram?
De vegades utilitzo filtres de l’Instagram perquè amb la nova versió els pots regular i que quedin com tu vulguis. Abans era molt bàsic però ara està molt millor i ho pots retocar al mateix programa. Excepte amb casos puntuals quan hi ha zones concretes fosques que això l’Instagram no ho permet i aleshores ho faig amb programes a banda com Snapseed o VSCO
Quantes fotos puges al dia a Instagram?
Normalment entre setmana una per dia i en cap de setmana de 2 a 4 per dia, depèn del que hagi vist o simplement del meu estat d’ànim. 
Tens seguidors de tot el món... quina relació s’estableix amb ells? Els que comenten més o menys sempre són els mateixos i al final estableixes uns vincles, acabes fent bromes, coneixent-te i es crea “bon rotllo”. Amb alguns fins i tot hem quedat per anar a fer fotos.
Quan vas començar a tenir “reconeixement” a Instagram?
L’any passat vaig guanyar molts seguidors (tenia uns 9.000) i va ser aleshores, sobre el mes de març, quan l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es va posar en contacte amb mi i amb cinc instagramers més per a convidar-nos a passar el cap de setmana fent fotos al municipi. Em va fer molta il·lusió però també vaig passar molts nervis, pensava “podré fer algun tipus de foto que estigui d’acord amb la meva galeria i que tingui prou acceptació?”
I va anar bé...
Doncs sí. I després de Vilanova, vaig guanyar el primer premi del Catalunya Experience de l’Agència Catalana de Turisme d’entre un total de 2.800 fotos presentades. El premi consistia en passar una setmana fent un recorregut per Catalunya, fent fotos de diferents emplaçaments amb alguns dels millors instagramers d’arreu del món. Venien del Japó, Alemanya, Anglaterra, etc. Són gent que té 200.000 o 300.000 seguidors.
Què vas aprendre?
Et dóna taules. Veus com se la juguen els grans, com actuen. T’expliquen noves aplicacions i com funcionen.
Va ser un punt d’inflexió?
A partir d’aquí et fas més conegut i aleshores et conviden a molts més esdeveniments. El fet és que no sempre hi pots anar. Fa poc en un mateix dia m’havíen convidat a tres actes diferents i venia de passar tot un dia fora així que necessitava descansar. Finalment vaig dir als tres que no. No volia triar i quedar malament amb cap d’ells. 
Dius que no sovint?
Intento assistir allà on em conviden, tot i que també tinc en compte que siguin llocs que tinguin a veure amb la meva galeria de fotos.
Alguna invitació que t’hagi fet especial il·lusió?
Turisme de València em va convidar tres dies a fer un recorregut per diferents pobles de l’interior de València. Jo era l’únic instagramer i la resta eren bloggers. Ens ho vam passar molt bé i vam visitar pobles molt bonics. Són llocs que la gent d’aquí no coneix i que quan veuen les teves imatges pensen “mira, podem anar un cap de setmana a visitar-ho”. Si un lloc te l’ensenya algú que segueixes té més interès. 
Et paguen?
Hi ha gent que ho demana però no és el meu cas. Evidentment, t’han de cobrir les despeses (desplaçament, menjar, etc), però depèn. També és veritat que et fa gràcia que t’ho compensin d’alguna manera. Per exemple, l’estiu passat vaig rebre una invitació de Catalana Occidente on només em deien que havia d’estar a l’Estació de Sants un dia a una hora concreta i que tindria tot el dia ocupat. No em van dir res més, només que era sorpresa i que seria un dia especial.
Quina intriga...
Sí. Al principi vaig estar a punt de no anar-hi però coneixia a altres instagramers que hi anaven i finalment vaig demanar festa a la feina i m’hi vaig presentar.
Va valdre la pena?
Ens va recollir un minibus a Sants i ens van portar a Argentona, a un palauet molt bonic. Hi havia gent vestida d’època i ens van preparar un recorregut durant tot el dia per anar fent fotos de l’espai. Per acabar la jornada, ens van regalar un iPad mini. Això sí, vam haver de fer una gimcana per trobar les pistes per a desbloquejar l’iPad!
La foto de la que estàs més orgullós?
Totes tenen alguna cosa meva. No en tinc cap de favorita. Quan les pujo, és un ritual de tria. Llavors, és aquell instant que les fa especials.
S’ha de ser bon fotògraf per a ser bon instagramer?
Jo crec que no. Per a mi el més important és ser visible i interactuar amb la gent. Com a tota xarxa social, l’important és relacionar-te, tenir bon feeling amb els teus seguidors. I si tu ets agraït amb ells, ells també ho són amb tu.
Es pot estar només a Instagram o cal complementar-ho amb altres xarxes socials?
Jo prefereixo complementar-ho amb altres xarxes. Per exemple tinc un bloc que es diu www.fototurista.com on intento posar més informació i penjar altres fotos que no he pogut penjar a Instagram. Intento complementar la meva experiència a Instagram, compartint també a twitter, tumblr, foursquare, facebook... Tot et fa guanyar visibilitat.

3 comentaris :

 1. Anònim6/2/15

  Llenguatge senzill i planer d'un crack de la fotografia IG. Felicitats.
  Romà Massot.

  ResponElimina
 2. Anònim6/2/15

  Una entrevista molt interessant. Molt bé Juanjo!! Felicitats un altre cop!!
  Marymont

  ResponElimina