5/3/15

Entrevista a Laia Arriols, Apanona. Pinner.

Aquesta setmana parlem amb la Laia Arriols, Apanona, una il·lustradora reusenca que coneix molt bé com funciona Pinterest. De fet, va ser gràcies a aquesta xarxa social que la Laia va decidir deixar la feina per dedicar-se al que realment li agradava. Aquí podeu veure el total de l'entrevista de la secció Gent i Xarxes del passat número de la NW Revista de Reus, tal com us vam anunciar fa quinze dies.  
Si us agrada la il·lustració, les xarxes socials i la gent amb passió pel que fa, segur que us agradarà conèixer la Laia :)


La Laia Arriols és una il·lustradora reusenca que amb Apanona, el seu alter ego, ha creat un estil infantil que evoca les il·lustracions dels anys 50 i que triomfa a Internet. De fet, la Laia va estudiar Pedagogia i era tècnica de formació continuada fins que va decidir deixar-ho tot per dedicar-se a dibuixar. I per fer aquest pas tan important, Pinterest va ser clau. La Laia és de Reus i –a dia d’avui- té més de 98.400 seguidors en aquesta xarxa social per compartir i guardar imatges inspiradores. Una xifra impressionant de la qual ella mateixa és la primera gran sorpresa.  

Apanona neix a les xarxes socials
Sí, de fet el nom “Apanona” és com la Joana, la meva filla petita, deia papallona quan tenia dos anys i també és un nickname que jo feia servir a un fòrum que es diu Sóc Petit i que era un lloc de trobada on moltes mares explicàvem els nostres neguits, penes, experiències, etc. El Sóc Petit em va donar a conèixer entre mares que volíen fer regals per a batejos, aniversaris, etc i a partir d’aquí vaig decidir crear la web i el blog.

En el seu origen Apanona era doncs gairebé un hobby?
Més o menys, fins que l’any 2012 -que va ser un any molt bulliciós i de molts canvis- vaig decidir parar el blog, no fer-ho tan constant i dedicar-me a fer encàrrecs només quan em venien de gust. Va ser un any d’experimentació...
I aleshores entres a Pinterest...
Sí, i va ser amb una il·lustració, que es diu Ballerina, que em va contactar una empresa de França, que es diu L’Affiche Moderne. La seva propietària em va enviar un correu a través de Pinterest dient-me que l’havia vist i que voldria vendre-la juntament amb un altre d’un gatet i després en vam fer una conjuntament, que es diu “Rules for happy families”

A partir d’aquí em plantejo que si algú com ella, que té reconeixement a França i a molts països d’Europa i per tant, té una experiència i sensibilitat del que agrada al públic s’interessa per la meva feina, penso que podria fer més coses si li dediqués més temps... Aleshores vaig decidir deixar la meva feina i em vaig llençar a la piscina totalment!

De Reus a França sense comprar bitllet... a través de Pinterest! 
Sí i no ha estat l’única vegada. També em va contactar una blogger francesa que col·laborava amb el blog Design Sponge, dels Estats Units. Ella hi feia una secció que consistia a ensenyar cases de creadors i em va proposar que hi participés. El blog de Design Sponge és molt conegut així que vaig estar gairebé un mes fent fotos aquí a casa, per a aquest post.


Internet també t’ha obert portes als Estats Units?
Sí, perquè a partir de sortir a Design Sponge uns agents de Nova York em van oferir formar part del seu portfoli... Vaig acceptar encantada!

Sorprenen les possibilitats que planteja Pinterest.

És que les històries s’encadenen i t’obren possibilitats, col·laboracions...

Però sembla una xarxa social poc propicia per a les relacions personals…
Com en totes les xarxes has d’estirar tu el fil si vols tenir un feedback, has de repinejar, comentar... També gràcies a Pinterest vaig conèixer el Marc Sardà, un il·lustrador de Reus que admiro molt. Arran d’aquí hem fet col·laboracions, com un puzzle per al Nan Casteller.

Has fet amistats gràcies a Pinterest?
Sí. Aquesta noia, l’Helena C (la Laia m’ensenya el perfil de l’Helena a Pinterest), és una de les primeres que jo vaig seguir en aquesta xarxa... vaig veure coses seves que em van agradar i vaig veure que era de Barcelona i que tenia un bloc que es diu “Petit and Small”. Ella té encara més seguidors que jo, més de 440.000, i no fa massa em va demanar una il·lustració personalitzada que és aquesta de la Guerra de les Galàxies perquè als seus fills els agrada molt:
L’Helena i jo ens vam “desvirtualitzar” al juliol passat i crec que alguna cosa en el futur farem les dues perquè tenim gustos molt similars...

Com fas servir Pinterest? 
Hi entro diàriament. Em serveix, per exemple, quan estic dibuixant i m’encallo i necessito agafar una mica de distància... Jo en comptes d’anar a “xafardejar” al Facebook, me’n vaig a xafardejar al Pinterest (riu). Des del principi, ha estat un gran nodridor i rebotador. Jo em nodreixo de Pinterest i alhora “l’alimento” perque pinejo no només del que hi trobo sinó de blogs, revistes digitals, etc.

Segueixes un mètode?
M’agrada pinnejar i descobrir imatges de forma aleatòria a la pàgina principal. A mesura que vaig descobrint coses que m’agraden, vaig omplint el meu Pinterest amb imatges inspiradores, divertides, freaks, diferents…

Com reparteixes aquestes imatges?
A Pinterest fas taulers del que vulguis, des de receptes fins a la teva afició, sigui quina sigui. Jo tinc 67 taulers d’il·lustració, fotografia, nens, natura... tot de coses que m’inspiren! També tinc moda infantil, amb l’estil que a mi m’agrada, decoració, abecedaris, disfresses... Després les meves filles tenen les carpetes on hi pengen coses que a elles els agraden... Clar, hi ha coses que jo no hi posaria mai, però és el seu estil i hi trobes des de la Taylor Swift fins a la Frozen!

Comences amb un blog i ara Apanona està gairebé a totes les xarxes socials...
Sí, estic a Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Behance, Ello, Linkedin, Youtube, Blogger, G+, Spotify, Tumblr, a més del bloc i la web. Però jo sobretot em dedico a les que són més visuals, bàsicament Pinterest i Instagram, i després també a Facebook i Twitter perquè s’hi ha de ser.

Internet és clau per Apanona...

I tant! D’una banda em serveix per formar-me observant colors, textures, temes... Després, jo intento fer sentir amb els meus dibuixos el que a mi em fan sentir aquestes obres.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada