10/6/15

Entrevista a Txaber Allue - El Cocinero Fiel


La presència a les xarxes de El Cocinero Fiel té unes xifres impressionants: més de 45.000 fans a Facebook, gairebé 25.000 seguidors a Twitter i 78.000 a Youtube. Aquesta última és la xarxa que l’ha portat a triomfar a internet. De fet, es considera més youtuber que blogger. L’origen de tot plegat: una truita de patates amb un milió de visualitzacions. Ara, les grans marques busquen el seu assessorament per millorar la seva presència a internet. 


I això s’aconsegueix per casualitat?
No del tot. Quan vaig començar tenia la intenció de publicar periòdicament. Farà 8 anys i potser m’ho he saltat un parell de setmanes.

Perquè la cuina?
El meu tiet tenia un blog de cuina amb bastant d’èxit en aquella època. Parlo del 2007. Un dia em va enviar un vídeo del Robert Rodriguez gravant-se ell mentre cuinava i vaig pensar que jo podia fer el mateix.
Per què triomfa El Cocinero Fiel?
Youtube té molts aventatges: ho pots veure i parar quan vulguis i també interactuar. Jo no sóc cuiner i la gent s’identifica. A més, quan vaig començar era un projecte pioner.

En quin moment passa a convertir-se en la seva empresa?

Quan portava uns set mesos em va començar a arribar publicitat i tenia popularitat suficient com per a participar a cursos i conferències. D’aquí van arribar els clients del que em permet guanyar-me la vida, que és el màrqueting digital.

Quina és la primera empresa que el contacta?
Coca-Cola. Era l’any 2009 i el pitjor de la crisi encara no havia arribat. L’alta gastronomia estava en el seu millor moment però Coca-Cola no hi tenia cabuda.

I què volíen?

Ser els meus amics. Això em van dir. Em van convidar a conèixer les instal·lacions i em van preguntar què necessitava. Els hi vaig dir que tenia la càmara una mica vella i que el disseny de la web s’havia de millorar. Es van encarregar de tot. Això és el que fa a una empresa gran: generar sentiment positiu entre líders d’opinió.

Com ha evolucionat El Cocinero Fiel?
Ara internet està saturat i la cuina encara més. Hi ha moltes xarxes i has d’anar a buscar als teus seguidors allà on ells estan. Abans la gent estava a Google i jo vaig perdre l’interès perquè el SEO no m’agrada.

Però s’ha hagut d’adaptar...
Sí. Ara la gent està a Facebook i sé que hi he de ser. A més, Youtube i Facebook són competència, així que Facebook dóna molta visibilitat als vídeos propis per això últimament els pujo directament.

Però així perd visualitzacions a Youtube... Sí, i el problema és que Youtube em paga i Facebook no, però paga tan poc i la visibilitat a Facebook és tan alta, que he de prioritzar.

Té molts patrocinadors?
He treballat amb Valira, Estrella Damm, Cacaolat o Vueling, i ara estic amb Gvtarra. Són empreses a les que assessoro i generalment El Cocinero Fiel forma part del seu projecte digital.

És el primer blogger de l’Estat amb llibre propi i l’any passat va intentar publicar el segon... Vaig intentar un crowdfounding però vaig fracassar. A Verkami només tens 40 dies per aconseguir els diners i m’hauria d’haver repetit molt demanant la col·laboració. El que has de fer, professionalment, és donar l’esquena als teus seguidors.

Què vol dir?
Que acabes saturant als que et segueixen sempre perquè has de repetir-te per arribar als que et visualitzen puntualment. A mi no em sembla natural ni programar, ni repetir.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada