22/7/15

Entrevista a Álvaro Sanz - Festival INSPIRA

El Festival Inspira, que enguany per segon any consecutiu s'ha dut a terme a Siurana l’últim cap de setmana de juny, és un exemple de com les xarxes socials i els influencers digitals s’han convertit en una eina bàsica per a organitzar esdeveniments i donar-se a conèixer. Gràcies a les xarxes triem a persones amb els nostres mateixos interessos que ens presenten nous temes, espais o activitats i ens ajuden a agafar inspiració pel dia a dia.

Va ser a través d’algunes d’aquestes persones amb milers de seguidors (com la il·lustradora Paula Bonet o la blogger Beatriz Gaspar, ponents d’anteriors edicions de l’Inspira) que vaig saber del festival i del seu organitzador, l’Álvaro Sanz. Fotògraf i realitzador audiovisual, l’Álvaro és de L’Hospitalet de l’Infant i gràcies a les xarxes ha creat una plataforma, Expedición Polar, a través de la qual mobilitza a centenars de persones en els diferents esdeveniments que organitza al llarg de l’any. 

En què consisteix el Festival Inspira?
És un festival de petit format que enguany celebra la seva tercera edició. És una reunió de gent amb ganes d’aprendre, crèixer, millorar i escoltar. En els cursos que organitzava sentia que faltava alguna cosa i que molta gent volia aprendre altres disciplines, així que vaig organitzar aquest esdeveniment amb persones del món de la música, la pintura, la dansa, però també de l’escalada o la pedagogia per a que ens parlin de les seves pors, de la seva evolució, dels seus reptes i en només dos dies ens ajudin a créixer o simplement a veure la vida d’una altra manera.

Quines activitats s’hi organitzen?
Són més de 10 xerrades creatives, un concert a la sortida del sol, tallers creatius i de creixement personal, un munt de sorpreses i, molt important, tot això pensat per a totes les edats perquè els nens són una figura molt important de l’Inspira. Tenim un Inspira Kids on els pares poden deixar als seus fills amb monitors especialitzats que els hi preparen activitats mentre ells assisteixen a xerrades o tallers. 

Per què Siurana?
Siurana és un dels meus refugis. Tots en tenim un de refugi, un lloc que ens dóna pau, en el que pots apagar el telèfon perquè la resta no importa. Quan havia de fer els 30 vaig passar una crisis i em vaigrefugiar allà uns mesos. Li tinc un afecte especial i m’agrada tornar-hi. Conec cada corva del tram final i quan arribo al cim és com si veiés els crèdits de la meva pel·lícula favorita.

Quina importància té Siurana en el context del Festival?
El primer any l’Inspira es va fer al Delta de l’Ebre i el segon vaig voler provar al Càmping de Siurana, que ho porta Toni Arbonés, escalador i amic personal. La gent va al·lucinar –literalment- amb l’entorn. A l’Inspira hi ve molta gent de fora de Catalunya i per a algú de fora Siurana és espectacular. L’any passat ja els vaig dir als assistents que si em deixaven, Siurana seria la seu oficial de l’Inspira. Vaig preguntar als que havíen vingut a les dues edicions si els semblava repetitiu i em van dir que al contrari, que si era a Siurana venien segur. Enguany hi ha més de 40 persones que repeteixen. Siurana aporta creativitat i inspira simplement per ser-hi. Si a més escoltes a gent que té coses per explicar...

Quanta gent participa a l’organització de l’Inspira?
El festival va sortir de mi, el vaig compartir amb la meva parella i el vaig anunciar la mateixa setmana. No sabia a on ens portaria. Tenia experiència en cursos i amb el món de la producció audiovisual perquè des de fa 15 anys tinc la meva productora. El primer va ser una bogeria, va crèixer en setmanes i l’any passat ja vaig millorar coses però tot passava per mi. Enguany he començat a treballar amb una noia que farà de cap de producció i he format un equip reduït amb dues decoradores, un tècnic de so, un manetes, una responsable de xarxes socials.... però el dia a dia el porto jo: el contacte amb els convidats, amb les famílies, els dubtes i la gestió del pressupost. L’any vinent m’agradariano dependre només de les reserves per a l’organització i poder comptar així amb un petit equip des d’uns mesos abans i fer-lo créixer, no massa.

Quantes persones assisteixen?
Ens encantaria arribar a les 150 i no crec que sigui un festival que accepti a més de 250-300 persones. Es perdria l’essència. Més o menys la meitat venen de Catalunya però hi ha gent d’arreu de l’Estat i fins i tot de França.

Quina importància tenen les xarxes socials en el desenvolupament del Festival?
Tot passa per les xarxes socials. No hem penjat ni un sol cartell i aquesta és la primera entrevista que fem en 3 anys. Facebook és la base de tot i també fem servir molt Instagram. Tot i amb això, volem fer una última empenta els últims dies per les vies tradicionals. El tema és que amb les xarxes socials, especialment Facebook, estem arribant sempre a les mateixes persones. Això està bé perquè ja som com una gran família i m’encanta, però també sé que hi ha més gent que busca un festival com l’Inspira i no sap que existeix.
 

1 comentari :

  1. UAU! Vas estar a l'Inspira per fer-li l'entrevista? Jo també hi era! L'Alvaro és molt gran :)

    ResponElimina